Tisztelt Látogató!

Sok szeretettel köszöntöm Önt a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság (MGYTT) honlapján.

Társaságunk 2002. április 11-én alakult meg Dr. Grabarits István (1945–2012) kezdeményezésére és vezetésével közhasznú társaságként.

Fő célkitűzéseink az alábbiak:

  • a határainkon belüli és kívüli magyar gyógyszerészet és a hozzá kapcsolódó gyógyszeripar és nagykereskedelem történetének kutatása.
  • tagságunk gyógyszerésztörténeti ismereteinek gyarapítása.
  • a magyar gyógyszerészet erkölcsi értékeinek felmutatása és nemes hagyományainak ápolása.
  • a hazai és külföldi gyógyszerészet történetének tanulmányozása és kutatása, továbbá az ezekkel foglalkozó társszervezetek tevékenységének támogatása, az azokban való részvétel.
  • a gyógyszerészek és a gyógyszerész-ifjúság támogatása mindazon törekvéseiben, melyek a haza és a hivatás iránt való odaadó szeretet növelésére alkalmasak.
  • a gyógyszerésztörténet tudomány eddigi eredményeinek mind szélesebb körű megismertetése, belföldi és külföldi terjesztése.

Fenti célkitűzéseinket igyekszünk minél inkább bővíteni a honlapunk által kívált lehetőségekkel is. Ezek talán legfontosabb részét képezi az az elektronikus gyógyszerészettörténeti könyv- és cikktár, amelynek felépítését 2012-ben kezdtük meg, és folyamatosan végezzük.

Az ingyenesen letölthető, szabadon olvasható könyvekkel és szaklap cikkekkel igyekszünk a XXI. század olvasóközönsége számára „átmenteni” a magyar gyógyszerészi kultúra szellemi értékeit, köztük olyanokkal, amelyek már talán antikváriumokban sem kaphatók és csak néhány példányuk volt elérhető az érdeklődők rendkívül szűk köre számára.

Miután Társaságunk már 15. évében jár, saját múlttal is rendelkezünk. A főként fiatal kollégáink számára évente megrendezett Gyógyszerészet-történeti Nyári Egyetemeinkről sok-sok szép emléket őrzünk (ezekből rendelkezésre bocsátunk egy átfogó összeállítást, sok-sok fényképpel).

Értelemszerűen Társaságunk csak annyi szellemi értéket tud teremteni és közreadni, amennyit tagságunk és a bennünket támogatók munkájukkal lehetővé tesznek. Ezért tisztelettel kérem, ossza meg velünk gondolatait, ötleteit, segítse tevékenységünket saját kutatási eredményeinek, rendelkezésére álló gyógyszerészet-történeti szakmai anyagainak megismertetésével.

Örömmel látunk minden gyógyszerészet-történet iránt érdeklődő kollégát Társaságunk soraiban is. A belépési nyilatkozat itt érhető el.
A kitöltött aláírt belépési nyilatkozatot az alábbi címre kérjük szépen postázni:

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Könyvtár és Levéltár
Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság
1023 Budapest, Török utca 12.

Bármilyen kérdésben örömmel állunk rendelkezésére az alábbi e-mail címeken: gyogyszeresztort.tarsasag@gmail.com és info@gyogyszeresztortenet.hu

Tisztelettel:

Dr. Dobson Szabolcs elnök