Dr. Farkas Pál szakgyógyszerész “A gyógyszerészet emlékei” című gyűjteményes kiállításának megnyitása (2016. március 23, 18 óra, ceglédi Kossuth Múzeum)

A gyógyszerészet emlékei - Cegléd (9)

Mintegy 60, többségében gyógyszerész jelenlétében nyílt meg dr. Farkas Pál szakgyógyszerész “A gyógyszerészet emlékei” című gyűjteményes kiállítása a ceglédi Kossuth Múzeumban. A Ceglédi Tv is jelen volt és riportot készített az eseményről

Reznák Erzsébet múzeumigazgató bevezetője után  Mészáros Ágnes, a kecskeméti Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény muzeológusa tartott áttekintést a gyógyszerészet történetéről a középkortól napjainkig, majd dr. Farkas Pál, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház korábbi főgyógyszerésze beszélt magáról és gyűjteményéről, valamint a kiállítás létrejöttéről.

A Galenus gyűjteményből és a Kocséri gyógyszertárból kapott tárgyi anyagokkal lett színesítve a kiállítás. A továbbiakban Volter Kálmán gitárművész az alkalomhoz illő zenével szórakoztatta a jelenlévőket, majd a jelenlévők birtokukba vették a kiállítóhelyet.

A kiállítás gazdag anyagában helyet kaptak régi gyógyszerreklámok, gyógyszeres üvegek, tégelyek, képeslapok, oklevelek, bizonyítványok,  régi számlák, szakkönyvek és plakettek.

A kiállítás érdekessége egy érintőképernyős terminálon digitalizált képek a gyűjtemény anyagából, mintegy 45 percben bemutatva. A kiállítás április 17-ig látogatható.

A kiállításról készített fényképek ITT tekinthetők meg.

dr. Mihu László