Újabb E-könyvek honlapunkon!

Sipos Antalné, Bencze Géza, Bikki István és Korbonits Dezső:  Egy mindig megújuló vállalat – a Chinoin története – Letölthető a linkre kattintva, illetve az E-könyvek menüpontban

Honlapunkon eddig csak 3 monográfia foglalkozott a Chinoin történetével (lásd Cikktár menüpont). A Richter és az Alkaloida után immár a Chinoin történetéről is tartalmaz kötetet E-könyvtárunk.

Vámosy Zoltán, Mansfeld Géza: Gyógyszertan (teljesen átdolgozott, IX. kiadás, 1944) – Letölthető a linkre kattintva, illetve az E-könyvek menüpontban

Ez a kötet ma már rendkívül ritka. Kultúrtörténeti érdekessége a hazai szakirodalomban, hogy már szerepel benne a penicillin ismertetése.

Mansfeld Géza (1882-1950) farmakológus, egyetemi tanár, budapesti orvoskari dékán (1930/1931) majd rektor (1934/1935) volt, akit a kötet megjelenésének évében, 1944-ben elhurcoltak Auschwitzba, ahonnan 1945 júniusában tért vissza.

Vámossy Zoltán (1868-1953) farmakológus, egyetemi tanár, a FoNo I létrehozásában hatalmas érdemei voltak. Ő volt a fenolftalein hashajtó hatásának felfedezője is.

 

Ezúton is hálás köszönetet mondunk Dr. Andrási Ferencnek a kötetek rendelkezésünkre bocsátásáért.