Angol nyelvű kötetek a magyar gyógyszeriparról honlapunkon

Újabb könyvek érhetőek el honlapunkon:

  • Medimpex (Budapest, 1973): Pharmaceutical Industry and Research in Hungary, 1973. – Letölthető ITT
  • Medimpex (Budapest, 1980): The Hungarian Pharmaceutical Industry, 1980.  – Letölthető ITT

Mindkét fenti kötet promóciós céllal készült a szocialista korszakban a hazai gyógyszeripar export-tevékenységének támogatására a Medimpex kiadásában. A Medimpex kereskedőház 1949-ben alakult meg, akkor a magyar gyógyszer exportjára és importjára szakosodott állami vállalatként. A 80-as évekig önálló gyógyszer-külkereskedelmi vállalatként működött.

1982 végén a gyógyszeripar alapanyag-ellátó és – készletező vállalatának bevonásával a hat legnagyobb magyar gyógyszergyár – Alkaloida, Biogal, Chinoin, Egis, Reanal, Kőbányai (Richter Gedeon) –, valamint a Pharmatrade Külkereskedelmi Vállalat közös vállalatává alakult át.

Az átalakulással egyidejűleg a változó gazdasági körülményekhez igazodva a Medimpex a 90-es évek elején előbb kft. formában, majd 1991 végétől részvénytársaságként működött.

Az 1996. évtől kezdődően a Medimpex ismét több jelentős szervezeti átalakuláson ment át, az anyacég három belföldi leányvállalatot hozott létre, és a külföldön működtetett vállalatok és irodák a korábbi tulajdonosok közvetlen kezelésébe kerültek.  Az anyavállalat – a Medimpex Kereskedelmi Zrt. – az Egis NyRt. tulajdonába került. További részletek: www.medimpex.hu