Boldog Nőnapot!

Tisztelt Kolléganőim!

Boldog Nőnapot kívánok mindannyiójuknak!

A gyógyszerészet azon hivatások közé tartozik, amelyben a nők érvényesülése elől viszonylag régen elhárultak a fő akadályok, és már évtizedek óta női Kollégáink alkotják a gyógyszerészi hivatást gyakorlók többségét. Szerepük nélkülözhetetlen és magától értetődő hivatásunk minden területén a gyakorló gyógyszerészettől a tudományig, beleértve a gyógyszerésztörténetet is.

 

Kutatásaink alapján erősen valószínűsíthető, hogy a magyar gyógyszertárak rendszerváltást követő nevei összességében már a nő ízlés választását tükrözik, és Szmodits László barátom 2015-ben összeállította „NŐK A MAGYARORSZÁGI GYÓGYSZERÉSZETBEN A MAGYARORSZÁGI GYÓGYSZERÉSZKÉPZŐ HELYEKEN (BUDAPEST, KOLOZSVÁR, SZEGED) 1950-ig VÉGZETT NŐI GYÓGYSZERÉSZEK NÉVSZERINTI LISTÁJÁVAL” című alapvető munkáját, ami mellett természetesen számos más vonatkozó közlemény is található honlapunkon.

 

Úgy gondolom, hogy a szakmai kibontakozásban-érvényesülésben ideális esetben a munkának és a teljesítménynek szabad számítania, nem pedig a nemnek vagy bármely más szempontnak. Ez azt is jelenti, hogy nemkívánatos és megszüntetendő minden akadály, amely ezekkel kapcsolatos.

Mit jelent még? Szerintem azt, hogy célszerű lenne reprezentatív, átfogó szociológiai felmérést végeztetni hazánk gyakorló gyógyszerészei körében és időnként megismételni, ahhoz hasonlóan, mint ahogyan az orvosok-orvosnők körében már több is történt.

A szép szavakon túl, helyzetük mélyreható ismeretében talán még okosabban tudnánk megbecsülni-segíteni különböző élethelyzetben lévő Kolléganőinket is.

 

Tisztelettel:
Szabolcs