Meghívó – Hektika Krónika: A TBC régen és most

2017. március 22-én 17 órai kezdettel „Hektika Krónika: A TBC régen és most” címmel rendhagyó előadással készül a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum a Tuberkulózis Világnapja alkalmából.

A március 24-én esedékes TBC Világnap apropóján meghívott előadónk Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgatója lesz, aki egy tüdőgyógyász szakorvos szemszögéből mutatja be a TBC kórtörténetét, a 19-20. századi Magyarország TBC viszonyait, és rámutat a ”Morbus Hungaricus” jelenkori helyzetére. Megismerhetjük a tüdőgümőkor elleni szervezett harc egyes lépéseit, nehézségeit és kritikai megközelítéseit. Emellett bepillantást nyerhetünk Korányi Frigyes, a magyar belgyógyászati iskola megteremtőjének munkásságába, illetve a TBC leküzdésére irányuló törekvéseibe.

Program:

  • 17:00: Dr. Kovács Gábor (Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet) előadása, különös tekintettel a TBC-helyzetre a második világháború idején
  • 18:00: Dávid Brigitta (MNM-SOMKL) előadása a TBC történetéről. A két részből álló előadást követően szeretnénk teret adni egy személyes élményeken, tapasztalatokon alapuló kötetlen beszélgetésnek, ahol bárki felteheti kérdéseit, megoszthatja saját történeteit.

Helyszín: MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 1023 Budapest, Apród utca 1-3.

Részvételi szándékukat kérjük, a sajto.semmelweis@gmail.com címen jelezzék!