Újranyitott a Szerecsen Patika Kiállítás

Újabb állandó kiállítóhellyel bővült a Janus Pannonius Múzeum: augusztus 2-ától immár az intézmény működtetésében nyílt újra Pécs országos hírű patikamúzeuma, a Szerecsen Patika az Apáca u. 1. szám alatt.

A kiállítás 2017. augusztus 2-tól látogatható keddtől szombatig 10 és 17 óra között. A belépőjegy felnőtteknek 500, a kedvezményekre jogosultaknak 250 forintba kerül.

Őri László, Pécs alpolgármestere a megnyitón elmondta, egy közösség erejét az is mutatja, hogy mennyire képes megőrizni saját értékeit, mennyire tud emlékezni elődeire és ápolni hagyományait. Ennek remek példája a mostani megnyitó is, ahol Pécs egy sok száz éves, patinás üzletét adták át a helyieknek és minden idelátogató turistának.

– Mikor a múlt év végén nyilvánvalóvá vált, hogy új utakat kell keresni az üzlet sorsát illetően, idén januárban fontos párbeszédbe kezdett a városvezetés a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karával. Világossá vált, hogy a Szerecsen Patika értékeit a pécsieken kívül meg kell ismertetni a kar hallgatóival is. A létrejött megállapodás szerint ezentúl különböző kurzusok keretén belül ellátogatnak ide a leendő gyógyszerészek – mondta Őri László.

A patika persze nem csak oktatási célokat szolgál, hanem – azáltal, hogy a Janus Pannonius Múzeum kötelékébe fogadta a gyűjteményt – múzeumként is látogatható bárki számára.

Az alpolgármester hozzátette, kezdeményezni fogja, hogy a Szerecsen Patika a helyi értéktárba is bekerüljön.

Perjési Pál, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja szerint az esemény nem csupán a múzeum és a város öröme, az egész szakma üdvözli a Szerecsen Patika műkincseinek nyilvánossá tételét.

Kitért arra, hogy fontos megismerni a másik, Szentlőrincen található gyógyszerész-történeti kiállítást is, amelyet hasonlóan nagy becsben tart az ottani városvezetés. Elmondta, az egyetemi oktatók, a gyógyszerész munkaközösségek és a hallgatók is elkötelezettek a Szerecsen Patika értékeinek megóvásában.

A megnyitóról fényképeket találhatnak ITT.

A M5TV beszámolója a megnyitóról elérhető ITT.