Panacea Gyógyszervegyészeti Gyár – Mentor Therapeuticus (1930)

Honlapunk gyűjteményének legújabb tagja a címben nevezett kis füzet, lényegében egy céges gyógyszer vademecum, amely 1930-ban jelent meg. Hazánkban csak a gyógyszeripar államosítása után alakult ki a hivatalos alkalmazási előírások rendszere 1948-1952 között.

Az első alkalmazási előírás gyűjteménynek nevezhető kötet a Tájékoztató a gyógyszerkészítmények rendelésére – I. kiadás (Egészségügyi Kiadó, 1952) volt, amely honlapunk “Történelmi gyógyszerinformáció” menüpontjából teljes terjedelmében letölthető.

Azonban az 1948 előtti időszakban az orvosok rendelkezésére csak a cégek saját információforrásai álltak a szaklapokon és szakkönyveken túl, így számos cég adott ki hasonló gyógyszertájékoztató gyűjteményt, természetesen csak a saját készítményeiről.

Ami a Panacea Gyógyszervegyészeti Gyárat illeti, ennek vezérigazgatója, Pallay (eredetileg Pollatsek) István gyógyszerész volt, akinek édesapja, Pollatsek (Pallay) Bertalan egy időben a Budapesti Dorotyta utcában lévő Szerecsen Gyógyszertár tulajdonosa és a Pandora nevű cég vezetője. A család erdélyi zsidó származású. Bertalan a hires orvosprofesszor, Pollatsek Elemér bátyja (aki Matthausenben hunyt el). István volt frontharcos az I. Világháborúban, majd gyógyszeripari karriert csinált, részt vett a szakmai közéletben is és Richter Gedeonhoz vagy pl. Örkény Hugóhoz hasonlóan kormányfőtanácsos lett és. A háború végetájékától sorsát jelenleg nem ismerjük.

A kötet letölthető ITT, illetve elérhető a Történelmi gyógyszerinformáció menüpontban.