Dobson Szabolcs: A legnagyobb, leghosszabb időtartamú és legérthetetlenebb magyarországi farmakovigilancia (gyógyszerbiztonságossági) blamázs: az uretán

Még zajlanak a valzartán potenciálisan humán rákkeltő NDMA szennyezése miatti események.

Ebből az apropóból szeretném felhívni a mellékelt kis írással tisztelt Olvasóink figyelmét gyógyszerterápiás félmúltunk egy vonatkozására, az uretán nevű vegyület hazai alkalmazására. Emellett ugyanis eltörpül a valzartán téma jelentősége, mind időben, mind expozícióban.

Mégis, érdekes módon senki semmit nem írt erről, pedig a magyar gyógyszerterápia szereplőinek – különös tekintettel a magyar gyógyszerhatóságra – a leghosszabb, legnagyobb és legérthetetlenebb gyógyszerbiztonságossági blamázsáról van szó, amelynek következményeit érdemes lenne kvantitatíve is megvizsgálni, ha valamit tanulhatunk a valzartán ügyből.

Évtizedeken át nem voltunk képesek megvédeni a magyar lakosságot egy genotoxikus karcinogén vegyület iatrogén expozíciójától, pedig az írás ott volt a falon.

Ez mindenképpen szakmai-intellektuális mélypont, és a témát érdemes lenne majd tovább elemezni, de ez már nem a gyógyszerésztörténész feladata.

Dobson Szabolcs új cikke elérhető a Cikktárban, illetve letölthető ITT