Veress László gyógyszerész patikai gyűjteménye Segesváron

A huszadik századból, elsősorban a szocializmus éveiből származó patikai tárgyakat tartalmazó gyűjtemény Segesvár főterén, mai nevén Hermann Oberth téren egy patinás, 17. századi épületben kapott helyet. Segesvár főterének régi neve Piactér, németül Marktplatz volt régebb és jelenleg is az üzleti élet egyik központja.

Itt építette Johann Schuller von Rosenthal, Segesvár tragikus sorsú polgármestere hatalmas házát (1698), amely legalább kétszáz éve a Marktplatz (ma H. Oberth tér) 37-es számot viseli. Bolthajtásos bejárata felett egykori tulajdonosának a címere látható, amelyen egy kéz három szál rózsát tart, alatta felirattal „Per spinas ad rosas”, „Tövisen keresztül lehet rózsákhoz jutni”. A kommunista években több lakosztályra osztották fel az épület belsejét, ezek közül az egyikben, földszinten és emeleten, mintegy 150 négyzetméteren jött létre a magánmúzeum.

A földszint egyik szobájában kapott helyet az 1989-es változások után Segesváron elsőként alakult (1991, tulajdonos Veress László) Rubin gyógyszertár legalább hetven éves, elavult és lecserélt bútorzata, a kommunista évekből származó patikai tárgyakkal, iratokkal. A másik szobát restaurálásokra használjuk.

Az emeleten hosszú folyosóval összekötött három szoba közül az elsőben a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Intézetnek állítottunk emléket, az onnan származó tárgyakkal és az 1961-1966 közötti években oktató professzorok, előadótanárok, adjunktusok, tanársegédek fényképeivel.

A második szobában a folyadék gyógyszerformák előállításhoz szükséges desztilláló készülékek (6 db.), edények, üvegek, menzúrák, lombikok stb. vannak kiállítva.

A harmadik, nagyobb méretű teremben a félszilárd (kenőcsök, kúpok, hüvelykúpok) készítésénél használt patikai edények, patendulák, mozsarak, kúpprések, kúpöntő formák tekinthetők meg, majd a szilárd gyógyszerformák (porok, pilulák, ostyák, kapszulák) készítésénél alkalmazott patikai eszközök, műszerek foglalnak helyet. Az itt látható táraasztalon és polcos szekrényeken értékes, színes állványedények vannak kiállítva, amelyek többsége ma már nem használatos hatóanyagokat tartalmaztak egykor.

A folyosón könyvespolc, könyves szekrények vannak, értékes könyvekkel, mint például az első négy Magyar Gyógyszerkönyv, mindegyik első kiadásban, több régi (19. és 20. századból származó) recept gyűjtemény, a VI., VII., VIII. Román Gyógyszerkönyv és mások.

A 2021-ben alakult gyűjtemény összességében több mint 1500 tárgyat tartalmaz. A gyűjtemény fényképei megtekinthetők a https://www.gyogyszeresztortenet.hu/muzeum/patikamuzeumok/ menüpont „Segesvári patika gyűjtemény” pontjában