Újabb kötet honlapunkon

Kóczián Zoltán Gergely: A Kóczián- és Sperlágh-gyógyszerészdinasztia története. Gyógyszertárak születése és halála a Kárpát-medencében

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara és a Hungaropharma Zrt. 2021 májusában együttműködési megállapodást kötött. A tervezett együttműködés kiterjed a gyógyszerészi hivatás lehető legmagasabb szintű teljesítésére, szellemi éstárgyi emlékeink megőrzésének anyagi támogatására.

Örvendetes tény, hogy a jövő terveit szem előtt tartva elkezdődött a dél-dunántúli régió gazdag gyógyszerészi múltjának feltárása. A gyakran emlegetett „gyökerek” a magyar gyógyszerészetben különösen sokfelé ágaznak. Erre példát ad a most elkészült monográfia is.

A neves nagyatádi gyógyszerész, Kóczián Géza emlékének ajánlott könyvet, fia, Kóczián Zoltán Gergely, a nagyatádi Bertók László Városi Könyvtár könyvtárosa készítette el. A könyv a magyar történelem, ezen belül a magyar gyógyszerészet tükörképe is. A sok dokumentummal és fényképpel gazdagított korrajz bemutatja a mai olvasónak azt az óriási küzdelmet, amit gyógyszerész őseink vívtak a biztonságos gyógyszerellátás terén. Az erkölcsi példa időszerű.

Köszönjük az együttműködés feleinek, hogy támogatták e gyógyszerésztörténeti munka megjelenését a Pécsi Egyetemi Gyógyszerészképzés Alapítvány közvetítése révén.

Szeretnénk, ha a könyv sorozatot nyitna meg. A Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság honlapjára sok neves gyógyszerész és gyógyszertár került fel, de még mindig fellelhető megörökítésre érdemes történet. Ezek megőrzése túlmutat mai, hétköznapi problémáinkon.

Az ősökre, a hagyományokra való emlékezés különös ajándéka életünknek. Egyetemi hallgatóink és a magyar gyógyszerésztörténet iránt érdeklődő olvasók fogadják jó szívvel a monográfiát! Kövessük a példát, és mentsük meg hagyományainkat, gyógyszerészi értékeinket!

A kötet letölthető az E-könyv menüpontból vagy ITT