PD Dr. med. Robert Offner: A kolozsvári Gyógyszertár-Múzeum újranyitása a Mauksch-Hintz-házban

A kolozsvári Mauksch-Hintz-házban 2024. január 15-én 17 órakor megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a teljesen felújított „Gyógyszertári Múzeum” (Muzeul Farmaciei).

2018 őszén a Kolozsvár főtérének (Piaţa Unirii) északkeleti sarkán álló műemlék Mauksch-Hintz-házban 1954 óta működő „Gyógyszertártörténeti Gyűjteménynek” (Colecţia de Istorie a Farmaciei) be kellett zárnia kapuit.

Ennek oka az volt, hogy a ház tulajdonosa, Dr. med. Georg Hintz (Frankfurt am Main) átfogó felújítási munkálatokat tervezett a 16. századból származó épületen­.­ 2008-ban az állam visszaadta a családnak a történelmi épületet­, amely a kommunista kormány által végrehajtott 1949-es kisajátítás (államosítás)­ előtt­ nemcsak a Hintz család otthonának adott helyet, hanem – két évszázadon át – őseik gyógyszertárának is. Miután családjától átvette az ingatlant, gondoskodott az egész épület szakszerű­ felújításáról. Magánkezdeményezése nemcsak nagyon költséges saját finanszírozású beruházást igé­nyel­t, hanem energia- és időigényes (2018-2024) is volt, továbbá szakszerűen irányított és kitartóan megvalósított projektmenedzsmentre volt szükség.

Az ingatlan sokat szenvedett a II. Világháború háború utáni időszakban. A felújítási munkálatokat Planwerk német-román együttműködési ­­iroda tervezte meg. A csapat gyakran szembesült nagy kihívásokkal­, akárcsak a Weberbau építőipari cég, amely több, mint 70 embert foglalkoztatott a projekten. Végül az ismert belsőépítészek, Furu Xénia és Véer Klára teljesen felújították a régi gyógyszertár helyiségeit­ és a több helységes tágas pinceboltozatot.

Az újonnan megnyílt Kolozsvári Gyógyszerészeti Múzeum (https://muzeulfarmaciei.mnit.ro/) a ma már természetes többnyelvűség szellemével és állománykínálatának magas minőségével ebben a tekintetben is méltó és kiemelt helyet foglal el a többi hasonló ­erdélyi, nagyszebeni, ­brassói, nagyváradi és segesvári patikamúzeumok társaságában. A Mauksch-Hintz-ház, Kolozsvár belvárosának egyik ékszere tehát egy csapásra a „kincses város” egyik legvonzóbb látnivalójává vált.    

A kolozsvári Mauksch-Hintz-ház és a Múzeum múltjáról, jelenéről, valamint vezetőinek jövőbeli terveiről szóló cikk letölthető a Cikktárból, illetve ITT.