Újabb E-könyvek honlapunkon:

dr. Kiss Árpád: A grófné csodálatos fái (SawaSawa Kiadó,Budapest, 2023)

A kinin története a modern gyógyszerészet és a gyógyszeripar tömör történetének tekinthető. A 17. század elején Dél-Amerikából eljutott Európába a kinakéreg, amely a 19. századra kigyógyította az öreg kontinens lakóit a maláriából. 1700-ban egy olasz orvos a puskaporéhoz hasonlította a kinakéreg jelentőségét. Drágább kincs került Európába, mint a kirabolt Újvilág ezüstje! Európa eleinte gyanakodva fogadta az idegen, nem csillogó kincset. Nehezen adta érte a több mint másfél évezredes, a reneszánsz alatt felélesztett hippokratészi-galenusi orvosi világképet. Változó földrészünk idegenkedett, pápista összeesküvéstől tartott. Kezdetben a jezsuiták terjesztették a kinakéreg porát, új nevén jezsuitaport. Aztán a 19. század közepén felismerték, hogy a malária megelőzhető kininnel. Nélkülözhetetlen lett a trópusok gyarmatosításában a jezsuitaporból kivont kinin. A század második felében a gyarmatokon létrehozott kinafa- ültetvényekkel, továbbá a kiningyárak létesítésével a 20. század fordulójára kialakult a globális kininpiac.

Az első kontinentális méretű gyógyszerkampány gondolata – amely Indiában a 19. század végén fogalmazódott meg – a kininhez kapcsolódik. Ekkor definiálják a modern járványtani fogalmakat, így felismerik, hogy a malária kórokozója a plazmódium, és a betegség terjesztője (a vektor) az Anopheles szúnyog. Alaposan átrendezték a kininpiacot a világháborúk, és a hadiállapot miatt beállt kininhiány felgyorsította a mesterséges vagy szintetikus kininanalóg-kutatást, valamint a maláriát terjesztő szúnyogvektor kiiktatására irányuló törekvéseket. Mindeközben – a maláriaellenes gyógyszerelés elterjedésével – kiszelektálódtak a gyógyszerre rezisztens plazmódiumok, így a versenyfutás a betegséggel ma is tart.

Rendkívül összetett a malária története, mozaikok egy-más mellé helyezése után áll össze. A bonyolult elágazások irányba terelése talán önkényesnek tűnik, azonban a kötet igyekszik szórakoztatóak maradni.

A grófné csodálatos fái című kötethez több illusztrációt találhat a kedves Olvasó a kiadó honlapján, amely itt érhető el:  https://www.sawasawa.hu/

Letölthető az E-könyv menüpontból vagy ITT.