E-könyv

E-könyvek listája tematikus csoportosításban

Kalocsan2003
Gyógyszerésztörténeti Nyári Egyetemek krónikája
(Összefoglaló)
Szerk: Molnár Zsuzsa
Budapest, 2017.
Fejezetek a magyar gyógyszerészet történetéből                 

 

 

 

 

Dr. Kapronczay Károly, Dr. Kapronczay Katalin
Budapest, 2016.

gyszipar
A gyógyszeripar felemelkedése, a szintetikus gyógyszerek dominanciájának kialakulása és az ipari társadalom kapcsolata a komplementer medicinával, különös tekintettel Magyarországra
Dobson Szabolcs
Budapest, 2015.
 

 

 

 

fiatal gysz.
Fiatal gyógyszerészek – 2014
(demo verzió)
MGYTT
Budapest, 2014.
 

 

 

 

A magyar zsidóság és a gyógyszerészet 1945-ig
Szmodits László, Dobson Szabolcs
Budapest, 2014.
 

 

 

 

4europa_map
A közforgalmú gyógyszerészet Európában
Osztrák Egészségügyi Intézet (ÖBIG)
Bécs, 2006.
V4ek
Közép-Kelet Európa orvosi múltja
Dr. Kapronczay Károly
Budapest, 2013.
201407301109
A kígyó metamorfózisa
Dr. Stájer Géza
Budapest, 2002.
158
Emlékkönyv
A Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár
Gyógyszerügyi Szervezési Intézet története
Budapest, 2007.
eros
90 éves a szegedi gyógyszerészképzés
Szerk.: Dr. Erős István
Szeged, 2011.
A Marosvásárhelyi Gyógyszerészeti Kar
Szerk.: Dr. Gyéresi Árpád
Marosvásárhely, 1999.
A hatodik évtized
Szerk.: Dr. Gyéresi Árpád
Marosvásárhely, 2011.
Azok a szép diákévek – Gyógyszerészek emlékeznek
Szerk.: Dr. Gyéresi Árpád
Marosvásárhely, 2013.
Hét évtized emlékezete. 70 éves a marosvásárhelyi magyar nyelvű gyógyszerészképzésk
Gyéresi Árpád (szerk.)
Marosvásárhely, 2018.
 

 

 

 

159
Esti beszélgetés
MTA
Budapest, 2005.
201410081166
Mozaikok a Kórházi Gyógyszerészeti Szervezet történetéből
Szabó Csongor, Higyisán Ilona
Budapest, 2013.
Magyary-Kossa_Gyula
Magyar orvosi emlékek
Magyar–Kossa Gyula
Budapest, 1920.
patikamuzeumok
Patikamúzeumok – műemlékpatikák Magyarországon
Vida Mária (Mudrák Attila fotóival)
Budapest, 1996.
201407301118
Múzeum a kúriában
Hankó Zoltán
Budapest, 2008.
pro-cultura-et-sanitate
Pro cultura et sanitate
Bogcha-Novák Zoltánné
Győr, 2006.
ahol a patika
Ahol a patika áll…
Csanádi János, Réhon József
Arad, 2008.
pesti_patika
Az államosítás előtt működött gyógyszeripari vállalatok repertóriuma
Összeállította: Sípos Antalné
Budapest, 2004.
Bekes_cimer
Patikák – Patikáriusok
Gecsei Lajos
Békéscsaba, 1976.
gecsei
Gyógyszertárak – Gyógyszerészek 1850–1875
Gecsei Lajos
Békéscsaba, 1986.
békés megye
A gyógyszertári hálózat kialakulása és fejlődése Békés megyében 1770–1950
Kissné Ábrahám Katalin
Gyula, 1989.
 

 

 

 

var1gyula
A gyulai gyógyszertárak története 1950-ig
Kissné Ábrahám Katalin
Gyula, 2014.
jászberény
Jászberény város gyógyszertárainak története 1790-től 1950-ig
Sugárné Koncsek Aranka
Jászberény, 1995.
csongárd megye
Patikák Csongrád megyében
T. Knotik Márta
Szeged, 2007.
 

 

 

 

pest_cimer
Pest megye polgári gyógyszerészetének története a XVIII–XIX. században
Lengyel Júlia
Budapest, 1993.
barangolas-erdelyben_1
Az erdélyi és a bánáti gyógyszerészet története
Orient Gyula
Kolozsvár, 1926.
kolozsvar02
Az erdélyi gyógyszerészet magyar vonatkozásai I
Péter H. Mária
Kolozsvár, 2013.
segesvar_03
Az erdélyi gyógyszerészet magyar vonatkozásai II
Péter H. Mária
Kolozsvár, 2013.
2323
Gyógyszerészképzés a Ferenc József Tudományegyetemen 1872-1919 között
Péter H. Mária
Kolozsvár, 2019.
gyogyszereszettort gyujt
Gyógyszerészettörténeti gyűjtemény
Crisan Eva (fordította Pap Ferenc)
Kolozsvár, 1973.
B2
Szent Katalin, a gyógyító
(szemelvények a kőbányai gyógyszerészet múltjából)
Buzás Kálmán
Budapest, 2009.
201406031072
Kabay János magyar feltaláló élete
John J. Kabay
Tiszavasvári, 1992.
 

 

 

 

könyvfedő 2014.tif
Halványodó arcképek
Budaházy István
Nagyvárad, 2014.
idők
Somogyi László nagyváradi gyógyszerész emlékiratai
Mellékletek (tanulmányok) Somogyi László nagyváradi gyógyszerész emlékirataihoz
Budaházy István
Nagyvárad, 2016.
baranyai
Baranyai Aurél gyógyszerész születésének centenáriumára
Szerk.: Szabó László Gy., Vargha Dezső
Pécs, 2003.
Kedvessy
Kedvessy
Kata Mihály
Szeged, 2013.
 

 

 

 

katona
Katona József visszaemlékezése
Szerk: Magos Gergely
Budapest, 2015.
Richter_portre
Történelmi üzletembereink – Richter Gedeon
Menedzserek Országos Szövetsége
Budapest, 2010.
 

 

 

 

ernyey
Ernyey József
Hegedűs Lajos
Budapest, 1974.
ernyey konyvtar
Ernyey József életrajzának újabb adatai ismételt 12 éves kutatásaim alapján
Hegedűs Lajos
Budapest, 1986.
winkler
Winkler Lajos emlékkönyv
Szerk: Bayer István
Budapest, 1965.
393158
Rozsnyay Mátyás Emlékversenyek 1965–1995
Rozsnyay Mátyás Alapítvány
Budapest, 1995.
rozsnyai-matyas-emlekversenyek-eloadasai--1863617-90
Rozsnyay Mátyás Emlékversenyek előadásai 1965–1985
Rozsnyay Mátyás Alapítvány
Békéscsaba, 1985.
Kempler Kurt
A magyarországi gyógyszerészet a századfordulón
Kempler Kurt
Budapest, 1984.
1967
Magyar gyógyszerészet 1967
Kempler Kurt
Budapest, 1968.
201407301110
Nyolcvan év a magyar gyógyszerészet szolgálatában
Hankó Zoltán
Budapest, 2004.
201407301114
A Magyar Gyógyszerészeti Társaság ötven éve – 1924–1974
Zalai Károly
Budapest, 1974.
201407301115
A Magyar Gyógyszerészeti Társaság története – 1975–1989
Zalai Károly
Budapest, 1989.
201407301116
A Magyar Gyógyszerészeti Társaság története – 1990–1999
Zalai Károly
Budapest, 1999.
gyogyszereszeti-numizmatika--10729332
Gyógyszerészeti numizmatika
Zalai Károly
Budapest, 1998.
Az Erdélyi Nemzeti Múzeum érem- és régiségtárának gyógyszerészeti gyűjteménye
Orient Gyula
Kolozsvár, 1927.
bibliografia
Magyar gyógyszerészeti bibliográfia (1945–1960)
Szabó Barnabás
Budapest, 1966.
201407301117
A Kazay Endre Emlékérem kitüntetettjei – 1968–2003
Burgetti László
Budapest, 2004.
201405061055
Dél-Dunántúl neves gyógyszerészei
Lárencz László, Szabó László Gy.
Pécs, 2014.
szatmar1
Szatmári zsidók az egészségért
Csirák Csaba, Elefánt Gyuri
Szatmárnémedi, 2012.
20131216975
Régi magyar patikák
Nékám Lajosné
Budapest, 1971.
dok_fj_egyetem
Gyógyszerészképzési dokumentumok a Kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemről
Dr. Budaházy István
Nagyvárad, 2012.
201407301112
Drogok és emberek
Bayer István
Budapest, 2005.
Gyógyszertár az 'Isten Szeméhez'
Gyógyszertár az ‘Isten Szeméhez’
(szatirikus regény)
Putnoky István
Budapest, 1942.
dinarium

Vergődő végeken 
(regény)
Boglutz Viktor
Szeged, 1938

dinarium
Grete von Urbanitzky – A nagy álom
Keresztes könyvkiadóBudapest, 1943
Vidám esetek Aesculap birodalmából
Vidám esetek Aesculap birodalmából
(Visszaemlékezések és mókák)
Dr. Varságh Zoltán
Budapest, 1925.
naplo
Napló
(1944. december 10. – 1945. október 17.)
Kósa László
Budapest, 2003.
epitokovek
Építőkövek a magyar gyógyszerészet 1940 utáni történetéhez
Dr. Mohr Tamás
Budapest, 2003.
fono_szuletese
Formulae Normales születése
Dobson Szabolcs
Budapest, 2003.
gyogyszereszi_eletkepek
Gyógyszerészeti életképek
(írások és naplórészletek)
Dr. Zalai Károly
Budapest, 2004.
kirandulasok_a_gyogyszeres_terapia_multjaban
Kirándulások a gyógyszeres terápia múltjában
Dobson Szabolcs
Budapest, 2007.
neves_magyar_gyogyszereszek_kegyeleti_adattara
Neves magyar gyógyszerészek kegyeleti adattára
Szmodits László
Budapest, 2003.
magyar_gyogyszereszek_magyar_sorsok
Magyar gyógyszerészek, magyar sorsok
(Önéletírás antológia)
Kabay Jánosné dr. Kelp Ilona, dr. Horváth Dénes, Dénes Lajos,
Beleznay Károly,dr. Szigetváry Ferenc, prof. dr. Kádár Dezső,
Pankotai Gyuláné Kozák Etelka, prof. dr. Dávid Ágoston
Budapest, 2004.
merfoldkovek_a_gyogyszeres_terapia_multjaban
Mérföldkövek a gyógyszeres terápia történetében
Dobson Szabolcs
Budapest, 2002.
 

 

 

 

20131216978
Könyv és irodalmi gyűjtemény ..
magyarországi gyógyszerészeti munkákról (1578-1909)
Dr. Matolcsy Miklós
Budapest, 1910.
gyogyszeresztorteneti_irodalom
Magyar gyógyszerésztörténeti irodalom
A magyar gyógyszerésztörténeti irodalom 1944-ig
Dörnyei Sándor
Budapest, 2005.
mvhely
Erdélyi szerzők magyar nyelvű orvos- és
gyógyszerésztörténeti munkái 1945–2015 között
Péter H. Mária, Péter Mihály
Marosvásárhely, 2016.
vondrasek
A gyógyszerészi gyakorlat és gyógyszerüzemi technika kézikönyve 1.
Dr. Vondrasek József
Budapest, 1925.
vondrasek
A gyógyszerészi gyakorlat és gyógyszerüzemi technika kézikönyve 2.
Dr. Vondrasek József
Budapest, 1925.
20131216976
A szóvédjegyzett egységes gyógyszerek jegyzéke
Dr. Vondrasek József
Budapest, 1928.
phhg_1
Pharmacopoea Hungarica
1. Magyar Gyógyszerkönyv
Budapest, 1871.
phhg_2
Pharmacopoea Hungarica editio secunda
2. Magyar Gyógyszerkönyv
Budapest, 1888.
phhg_3
Pharmacopoea Hungarica editio tertia
3. Magyar Gyógyszerkönyv
Budapest, 1909.
phhg IV
Pharmacopoea Hungarica editio IV.
4. Magyar Gyógyszerkönyv
Budapest, 1934.
phhgv
Pharmacopoea Hungarica editio V – tomus I
Pharmacopoea Hungarica editio V – tomus II
Pharmacopoea Hungarica editio V – tomus III
Budapest, 1954.
Pharmacopoea Hungarica editio V – Addendum
Budapest, 1958.
image
Dispensatorium Pharmaceuticum Austriaco – 1729
Pharmacopoea Augustana Renovata – 1734
Pharmacopoea Austriaco Provincialis – 1774
Pharmacopoea Austriaco Provincialis Emen – 1794
 
Pharmacopoea Austriaca, Editio 1 – 1812

Pharmacopoea Austriaca, Editio 2 – 1814
Pharmacopoea Austriaca, Editio 3 – 1820
Pharmacopoea Austriaca, Editio 4 – 1834
Pharmacopoea Austriaca, Editio 5 – 1855
1301282
Katonai gyógyszerkönyv
Budapest, 1898.
 
Győri István: Liber Manualis
(Magisztrális receptgyűjtemény)
1880
kazay_1
Gyógyszerészi Lexicon
1. Kötet
Kazay Endre
Nagybánya, 1900
kazay_2
Gyógyszerészi Lexicon
2. Kötet
Kazay Endre
Nagybánya, 1900.
kazay_3
Gyógyszerészi Lexicon
3. Kötet
Kazay Endre
Nagybánya, 1900.
kazay_4
Gyógyszerészi Lexicon
4. Kötet
Kazay Endre
Nagybánya, 1900.
420
Orvos-gyógyszerészeti műszótár
Barts József
Budapest, 1884.
nostra_eloirat_gyujtemeny
A Nostra mozgalom előirat gyűjteménye I.
Előirat gyűjtemény
Budapest, 1935.
fono
Formulae Normales I.
Szabványos vényminták
Budapest, 1940.
fono
Formulae Normales II.
Szabványos vényminták
Budapest, 1948.
fono_1954
Formulae Normales III.
Szabványos vényminták
Budapest, 1954.
fono_1954
Formulae Normales IV.
Szabványos vényminták
Budapest, 1958.
fono_1954
Formulae Normales V.
Szabványos vényminták
Budapest, 1967.
fono_1954
Formulae Normales VI.
Szabványos vényminták
Budapest, 1987.
Venykeszítes
A vénykészítés kézikönyve – a FoNo kommentárja
Csipke Zoltán, Némedy Imre
Budapest, 1940.
20131216981
Újabb gyógyszerek
Dr. Bókai Árpád
Budapest, 1891.
tud_alapvonalai
A gyógyszerészi tudományok alapvonalai
(Tankönyv)
Felletár Emil, Kátai Gábor
1867.
20131216983
Gyógyszerészeti műtan
Dr. Orient Gyula
Kolozsvár, 1902.
20131216980
Gyógyszerészeti tankönyv
Csurgay Kálmán
Budapest, 1883.
20131216982
Gyógyszerészi propaedeutica
Dr. Wéber Dezső
Budapest, 1944.
Botanica
Botanika
A gyógyszerészi növénytan vázlata
A gyógyszerészet tankönyve
Chemia
Chemia
Organikus rész
A gyógyszerészet tankönyve
gyakorlati_gyogyszereszet_1
A gyógyszerészet tankönyve kezdők részére
harmadik könyv első része
Gyakorlati gyógyszerészet
gyakorlati gyogyszereszet_2
Gyakorlati gyógyszerészet két részben
Athenaeum, Budapest
jogszabaly_komp
A gyógyszerészet tankönyve kezdők részére
negyedik könyv
A gyógyszerészet jogszabályainak kompendiuma
argenti_0
Hasonszenvi gyógymód és gyógyszertan
Argenti Döme
Pest, 1868.
gyogyszeratn_kilenc
Gyógyszertan
Vámossy Zoltán, Mansfeld Géza
Budapest, 1944.
hirneves_gyszereszek
Hírneves gyógyszerészek
Studényi János, Dr. Vondra Antal
Budapest, 1929.
gyogyszeresz_ertekezesek
Gyógyszeres értekezések
Gyógyszerészek nyomtatott vizsgadolgozatai
1827-1844
Dörnyei Sándor
Budapest, 2010.
debrecenbihar_testulet
A Debreczen-Biharmegyei Gyógyszerész-testület története 1861 óta
Szerk.: Dr. Róthschnek V. Emil
Debrecen, 1882.
humorarium
Humorarium Medicorum
(Orvosi anekdoták)
D. Bélay Ödön
Budapest, 1937.
magyar gyogyszereszt_tortenete
A magyarországi gyógyszerészet története
(Az ősidőktől a mai napig) 1.
Dr. Baradlay János és Bársony Elemér
Budapest, 1930.
magyar_gyogyszereszt_tort_2
A magyarországi gyógyszerészet története
(Az ősidőktől a mai napig) 2.
Dr. Baradlay János és Bársony Elemér
Budapest, 1930.
magyar_patika
Magyar patika az az Magyar- és Erdély-Országban termő patikai állatok, növények
Kováts Mihály
Budapest, 1835.
hivatalos_gyogyszereink_jegyzeke
Hivatalos gyógyszereink jegyzeke
(1774-1904)
Ernyey József
Budapest, 1905
magyar_gyogyszereszeti_torvenyek
Magyar gyógyszerészeti törvények
Merényi Dezső
Budapest, 1884.
taxa_phamaceut_poson
Taxa Pharmaceutica Posoniensis
A kalocsai Érseki Könyvtárban található eredeti példány hasonmás kiadása
201408181132
Taxa Medicamentorum
Gyógyszerárszabvány
Budapest, 1910.
RG vegyészeti gyár
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár R.T. 1901–1941
jubileumi könyv
Budapest, 1942.
a-richter-gedeon-rt-100-eves-tortenete--2896754-150
A Richter Gedeon Rt. 100 éves története
Budapest, 2001.
chinoin
Egy mindig megújuló vállalat – a Chinoin története
Sipos Antalné, Bencze Géza, Bikki István, Korbonits Dezső
Budapest, 1996.
alkaloidajubileum
50 éves az Alkaloida Vegyészeti Gyár
1927–1977
researc
Pharmaceutical Industry and Research in Hungary
Medimpex
Budapest, 1973.
hungpharind
The Hungarian Pharmaceutical Industry
Medimpex
Budapest, 1980.
gyki
A Gyógyszerkutató Intézet bibliográfiája
Szerk: Horváth Gyula
Budapest, 2000.
20131216977
Modern organotherapia
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár R-T.
Budapest
20131216979
Szappanok és kozmetikai készítmények…
Dr. Némedy Imre
Budapest, 1945.
201405061053
A házi vegyészet kincsestára
Raksányi Sándor
Budapest, 1935.

Betegek tanácsadója. Jegyzéke kitűnő háziszereknek és más gyógyszerészi czikkeknek
Vértes Lajos
Lugos, 1892.
kémia
Vegytani gyógyszerisme
Mannó Aloyz
Pest, 1841.
winkler
Zsebkommentár a magyar gyógyszerkönyv chemiai részéhez
Karlovszky Geyza, Winkler Lajos
Budapest, 1905.
csipke
Nemhivatalos gyógyszerek és vegyiszerek vizsgálata és használata
Csipke Zoltán
Budapest, 1936.
materia
Materia Medica de Transylvanie
Eva Crisan
Cluj-Napoca, 1996.
ormeny
Adatok a magyarörmény orvosok és gyógyszerészek történetéhez
Dr. Kapronczay Károly
Budaörs, 2002.
1_020a
A magyar gyógyszerészet a proletárdiktatúra és a politikai átalakulások idején
Koritsánszky Ottó
Budapest, 1920.
szocialista
30 éves a szocialista gyógyszerellátás Baranya megyében
Szabó Pál
Pécs, 1985.
szocialista
A gyógyszerészet szocialista fejlődése
Egészségügyi Minisztérium
Budapest, 1961
utazas emlekei
Egy utazás emlékei
(Beszámoló az 1930-as stokholmi FIP kongresszusról)
Löcherer Tamás
Budapest, 1932.
eloleptetes
Gyógyszerészek előléptetése
Jankó Gyula
Szeghalom, 1940.
dinarium
Gyógyszerésztörténeti Diárium – 1972
Gyógyszerésztörténeti Diárium – 1973
Gyógyszerésztörténeti Diárium – 1974
Gyógyszerésztörténeti Diárium – 1975

id. Hogya György: A veszprémi patikák története
Veszprém, 2017.
 
Balázs Károly: A gyógyszerészet vidám kultúrtörténete
(Patikus anekdoták)
 
Elek György: Adalékok a karcagi patikák és az egészségügy történetéhez
Karcag, 2014
tudomany
Dobson Szabolcs: Hit és tudomány az ipari társadalomban – A modern (szintetikus) gyógyszerkincs kialakulása

Budapest, 2019.
 
Emődi András: Adatok Nagyvárad 18-19. századi patika- és kórháztörténetéhez
Nagyvárad, 2010
Patikusok és patikák Esztergomban, Komáromban, Kisbéren és környékükön
Horváthné Smudla Mária
Tatabánya, 2010.
 
Patikusok és patikák Tatán és környékén
Horváthné Smudla Mária
2007
  Patikusok és patikák Tatabányán
Horváthné Smudla Mária
Tatabánya, 2009.
 
Dr. Csizmadia László: Hittel, alázattal – Az ónodi gyógyszerészet története
Miskolc, 2014
 
Dr. Krajsovszky Gábor (szerk.): A Szerves Vegytani Intézet 1957-1997 közötti története
Budapest, 2017
A gyógyszereknek tót és népies tájelnevezései latin jelentésükkel együtt
Gebhard Zoltán
Nagyvárad, 1911.
A gyógyszerészetre és a budapesti gyógyszertárakra vonatkozó adatok
Sztankay István
Budapest, 1935.
A boldog patikus
(Regény)

Égly Antal
Budapest, 1947.
COVID-19 és a gyógyszertár
Dobson Szabolcs
Budapest, 2020.
Érdekességek a modern magisztrális gyógyszerkészítésről FoNo-n innen és túl, történeténi háttérrel
Dobson Szabolcs
Budapest, 2020.
Egymásért vagyunk. Személyes emlékezések botanikusokról, tudós tanárokról és kutatókról
Dr. Szabó László Gy.
Pécs 2020.
A gyógyszerészetre vonatkozó hatályos jogszabályok
Összeállította: Tiborcz Antal, Gellyén Ottó, Hatvani Béla
Budapest 1948.
Egy régi pesti patika
Voit Pál
Budapest 1940.
Gyógyszerisme
Jakabházy Zsigmond, Nyíredy Géza, Issekutz Hugó
Kolozsvár 1895.
Taxa Medicamentorum Emendata pro Regno Hungariae et Adnexis Partibus

Buda 1810.
Pro memoria GYÓGYSZERTÁRI VÁLLALAT – FŐVÁROSI TANÁCS GYÓGYSZERTÁRI KÖZPONTJA 1950 – 1957 – 1990

Szél László
Budapest, 2020
Materia medica – A segesvári patikamúzeum edényeinek hatóanyag-tartalma a XVIII. – XIX. századból

Veress László
Segesvár, 2020